Гастро-Львів: як у місті створили постійний фестиваль вуличної їжі

У споруді 16 століття продають локальні продукти та влаштовують вечірки
10 лютого 201517:00

Гастрономічне життя Львова завжди було важливою частиною його туристичної привабливості. Кава, шоколад, медовуха, ковбаси - все це було звичним і зрозумілим і вже встигло перетворитися на кліше.

Проте зараз у місті відбуваються зміни: як і в Києві, відкриваються нові ресторани та бари, в меню з’являються бургери, хот-доги, устриці, вегетаріанська їжа. Проте, звісно, порівнювати Львів і Київ не варто, бо тут усе роблять по-своєму.

Навіть фестиваль вуличної їжі, який у столиці вже давно став місцем паломництва мало не половини міста на вихідні, у Львові зробили постійним.

Фото: Facebook Ринок зброї "Під Арсеналом"

15 листопада на Підвальній відкрили Ринок зброї “Під Арсеналом” - фудмаркет та нічний клуб одночасно, де їжу продають як на вулиці, так і в приміщенні, де представлені як локальні проекти, так і київські чи одеські, а, крім продуктів, можна знайти сувеніри. Словом, простір-трансформер, де все змішалося, але співіснує в гармонії.

Навіть зараз, у несвятковий і не туристичний сезон, ринок працює, хоч і в меншому масштабі. А планів у засновників на нього ще багато. Придумали такий формат представники холдингу “!Фест”, яким належить більшість найвідоміших закладів Львова.

Бізнес-консультантом проекту стала співзасновниця “Рестопрактик” Аврора Огородник, вона і розповіла INSIDER, чого очікувати від Ринку зброї надалі.

 

Створення

Співвласники “!Фест” не могли не помітити популярності фестивалів їжі в Києві, крім того, вони вивчали європейський досвід, де подібні формати існують саме на постійній основі.

“Концепція завжди народжується в спілкуванні й обміні думками. Ця ідея нам уже сіла повністю в голові, коли ми домовлялися про приміщення під Арсеналом. Ми проаналізували технічні плани, походили всередині та вирішили відкрити в ньому ще й нічний клуб”, - розповідає Андрій Худо, співвласник холдингу “!Фест”.

Вхід на ринок. Фото автора.  

Львівській міський Арсенал на Підвальній, де розташувався ринок їжі - це оборонна споруда XVI століття. Її побудували для виготовлення і зберігання зброї на захист міста. Згідно з легендою, в мирний час у підвалах міського Арсеналу з'являлися лихварі, які продавали ту зброю задешево. Звідси і назва проекту.

У 1981 році споруду відреставрували та відкрили там єдиний в Україні музей зброї. Ринок же зайняв два приміщення, одне з яких останнім часом було порожнім, а в іншому розміщувався ресторан.

Простір “Під Арсеналом” - це близько 600 квадратних метрів. По суті, лише частина яток із продуктами розташована власне на вулиці - в ровах уздовж стін. Усі інші - в самому підвальному приміщенні.

 

Тут поки що зробили небагато столиків і стільців, адже це в першу чергу ринок, куди приходять роздивлятися, обирати, куштувати. В такому форматі він працює з вівторка по неділю з 11:00 по 20:00.

Консультантом покликали київського ресторатора Аврору Огородник. “Я погодилася, бо мене зацікавив цей проект. У Києві подібний ринок міг би функціонувати хіба що на базі Бессарабського”, - розповідає Аврора.

Вечорами п’ятниці та суботи приміщення перетворюється на нічний клуб із коктейлями, настоянками та музикою. До речі, ще одним консультантом проекту став ді-джей і радіоведучий Влад Фісун.

 

Також тут час від часу проводять концерти: у лютому, наприклад, уже виступили “Тартак” і Stop The War Inside.

По четвергах сюди запрошують цікавих людей, які готують різні страви, діляться історіями та досвідом, а також допомагають збирати гроші на благодійність. Проводили на Ринку зброї і кінопоказ - відомий бариста Вадим Грановський привозив до Львова документальний фільм про каву.

Вхід на ринок, за винятком концертів чи вечірок, безкоштовний.

Наповнення

“Ми відразу вирішили, що не прийматимемо в орендарі великі бренди, - розповідає Аврора Огородник. - Адже це буде нечесно по відношенню до дрібних проектів, тих, хто просто вдома готує пироги, наприклад. Інших обмежень ми не встановлювали, але все ж перевагу віддавали саме локальним продавцям”.

 

Зрештою, зараз близько 90% яток “Під Арсеналом” - це саме галицькі проекти. Хоча є, наприклад, столична “Глінтвейня” чи київсько-одеський проект “Чорноморка”. Також зараз на ринку можна знайти продукти з Греції - різні види оливок, бальзамічні соуси.

“Більшість продуктів у нас місцеві, вони не прив’язані до імпорту та курсу, тож і надалі проект зможе розвиватися. Але ми не будемо обмежуватися лише локальними виробниками, бо хочемо різноманітності. Згадайте різдвяні ярмарки, де часто продають лише глінтвейн, медовуху і пряники”, - пояснює Аврора.  

 

Тож "Під Арсенал" потрапили кулінарні проекти, які продають бейгли, сало в шоколаді, равлики, вареники з різнокольорового тіста, голубці, борщ і бульйон, страви на грилі, татарський плов, устриці та рибу, арахісове масло, марципани та шоколад, пиріжки, пляцки, штруделі, настоянки.

Представлені тут проекти фермерської їжі ДІДО. Правдива їжа, "Львівські пляцки", ятка "Гоголь ту гоу" з варениками, "2 голубці", пекарня "Братванка", "Галицька алхімія" з різними видами настоянок та багато інших. 

 

По суті, Ринок зброї “Під Арсеналом" - це платформа для гастро-проектів початківців, адже тут можна і себе показати, орендувавши місце на короткий термін, і розвивати свій бренд упродовж тривалого терміну.

Розвиток

Як це характерно для Львова в принципі, Ринок зброї в першу чергу став місцем для туристів.

 

“Ми хочемо його дещо переформатувати, щоб ринок також став цікавим для місцевих жителів. Плануємо, що в нинішньому форматі маркету з великою кількістю торгових точок проект працюватиме у вихідні. В інші дні це буде все ж заклад з укрупненими форматами. Наприклад, тут буде декілька кухонь, де готуватимуть галицькі страви, рибу чи ще якусь їжу певного напряму”.

Кілька разів на місяць “Під Арсеналом” мають намір проводити тематичні фестивалі, присвячені певним стравам чи локальним продуктам, наприклад, крафтовому пиву, баношу, бринзі.  

 

Обіцяють, що розвиватися та розширюватися ринок почне вже навесні.

Розділи :
Якщо ви знайшли помилку на цiй сторiнцi, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

КОМЕНТАРІ

15.11.2018, 13:15
Додати
Система Orphus