Закон про медіа: в НСЖУ вважають, що боротися треба не з журналістами, а з політичною корупцією

14 листопада 201912:33

У четвер, 14 листопада, голова Національної спілки журналістів України, член Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України заявив, що нині не має проекту закону про медіа, є тільки слайди з засідання Комітету Ради. Про це на пресконференції «Хто і як має контролювати журналістів» розповів Сергій Томіленко.

«Ключовою метою маємо мати не боротьбу з журналістами, а треба боротися з політичною корупцією в Україні. Локальні телеканали розглядаються як інструмент. Одеса як приклад. Джерело розсвареності теж лежить у тому, що не аудиторія утримує журналістів, а утримують засновники і власники каналів», - заявив він.

За його словами, згідно пропозицій про вказаний закон, стоїть питання про запровадження штрафів для збиткових медіа. А також розглядаються варіанти можливості написання доносів журналістами на своїх редакторів. Проте, на його думку, пріоритетом має бути захист журналістів.

Роман Головенко, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації, заявив в свою чергу, що дезінформацію можуть поширювати не тільки журналісти.

«Дезінформацію до прикладу можуть поширювати не тільки журналісти Теоретично за це можна впроваджувати кримінальну відповідальність. Але це є дуже великий виклик, навіть якщо виписати це правильним шляхом. А блогери – це не ЗМІ, це більше людина просуває свою точку зору. Журналістика ж просуває точку зору об’єктивно. Мало б бути ще навчання медіа грамотності для громадськості. Арсен Аваков також багато пише у фейсбуці, але це не робить його журналістом», - зазначив він.

Нагадаємо, 13 листопада публічно презентували концепцію закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики пропонує у законопроєкті про медіа визначити “припис” новим видом санкцій.

На сьогодні чинним законодавством передбачено, що Нацрада може застосувати до мовників санкції “оголошення попередження”, “стягнення штрафу”, а після цього звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії.

Підписуйтесь на наш новий телеграм-канал: https://t.me/theinsider_ua

Якщо ви знайшли помилку на цiй сторiнцi, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter